Månedens Ost

Stærk Hvidløgsost

Den cremede flødeost med med den gode hvidløgssmag 
er en nydelse ud over det sædvanlige.
Pr. stk. kun 29 kr.

Besøg din ostevogn
Se her hvor den holder

Værd at vide

Et glas vin eller øl til en god ost. Det er noget de fleste nyder.
Men hvilken vin eller øl skal man gå efter?

Herunder finder du gode råd og nyttig information, som hjælper dig på vej til at vælge den rigtige vin eller øl til den rigtige ost.
 


45+ Guld Matis

Mellemlagret ost.
- Vælg en italiensk Ripasso eller Chianti...

Ost og vin

Mange er af den opfattelse at ost og rødvin hører sammen. Men ofte passer hvidvin meget bedre. En sød hvidvin kan især være et bedre alternativ.
Det er på grund af det problematiske forhold mellem mælke æghviden (vallen) og rødvinens tanniner (indhold af garvesyrer).
Hvis du vil servere rødvin til dit ostebord skal du forsøge at undgå rødvin med et højt indhold af tanniner.
Det kunne være en rigtig god idè at have flere vine til ostebordet - selvom man selvfølgelig ikke kan have en til hver ost. Men det kan virkelig give en
langt større smagsoplevelse - hvis ost og vin matcher hinanden optimalt.

Et godt valg af hvidvin. Her kan bl.a. nævnes Muscat, Pinot Gris og Gewûrtstraminer fra Alsace eller Sancerre 
Et godt valg af rødvin kunne være de italiensk Ripasso eller Chianti Classico eller de franske fremstillet på Pinot Noir druen

Samspillet mellem ost og vin.

Hvis man ønsker en tommelfinger-regel kan man sige:

* Til en mild ost hører en mild vin
* Til kraftig ost kan vinen være mere fyldig
* Det kan være en god idè at finde en vin fra samme område som osten
* Server gerne mere end  èn vin til ostebordet
* Salt og sødt passer godt sammen. F.eks. blåskimmelost med sød hvidvin eller
   portvin. 
* Hvis man kun vil servere èn vin til ostebordet - kunne en Italiensk Ripasso
   eller Ripassa( feks. Valpolicella fra Zenato) være gode bud.     
* Kommen og alm. bordvin (her rød- og hvidvin) smager ikke godt sammen.
   Vælg istedet en Fino sherry eller Prøv en Malmsey (Madeira).


Eksempler på ost og vine der matcher hinanden godt:

De milde Danbo-oste
smager godt med med halvsøde hvidvine som Riesling eller en ung frisk rødvin af typen Beaujolais eller Bourgogne.
De mere lagrede Danbo-oste kan klare fyldige og tørre hvidvine som Chardonnay eller en rød italiener som Amarone eller Ripasso.

De fast modnede oste. Her passer en fyldig og tør hvidvin. Prøv en Sancerre eller en tør hvid Bordeaux på Sauvignon Blanc-druen.
Skal det være rødvin kan du vælge de bløde og syrefattige vine som Chianti rerserva, Rioja Reserva, Merlot fra Chile eller Californien. 

Brier - her kan man vælge en god og markant tør Chardonnay. Eller en tør og fyldig Alsace-vin. Saugvignon Blanc kan også gøre det.
Skal det være rødvin kan man vælge en let Beaujolais.

Camembert - Vælg en tør og fyldig vin fra Alsace og Loire eller en Chardonnay fra Australien, Chile eller Argentina.
Et sikkert valg af rødvin er en blød, frugtrig og syrefattig Merlot fra Chile.
Alternativt kan vælges en halvsød mousserende vin som f.eks. Asti spumante.

Anden hvidskimmelost - Milde frugtige vine. De halvsøde tyske Rieslingvine er flotte. Eller de bedre Alsace-vine som Gewûrtstraminer og Pinot Gris.
Af gode rødvine kan man her nævne lette og frugtige vine med dæmpet syre som Côtes de Provence, Beaujolais eller oversøiske Merlot vine.

Danablue - Her skal man vælge en ædel, sød hvidvin. Muscatdruen er fortræffelig.
I den røde afdeling kan man her vælge Reciotto delle Valpolicella. Den er fyldig og nærmest sødlig.
Portvin er også godt til danablue - f.eks Ruby eller Vintage Port.

Anden blåskimmelost - En kraftig og let sødlig vin fra Alsace - her kan nævnes Pinot Gris og Gewûrtstraminer. Eller en ædel og sød Sauternes.
Når det gælder rødvin, skal det være kraftige og fyldige vine. Den italienske Amarone, den australske Shiraz eller den californske Zinfandel.
En god portvin eller maderia er også velegnede.

Gedeost - Hvidvine fremstillet af druen Sauvignon Blanc eller en Sancerre.

Rødkitost - Ædel sød hvidvin som Muscat.
Af rødvine kan her vælges en moden Amarone, en ekstra god Beaujolais - f.eks Morgon, Regnie eller Fleurie - eller en rigtig god Zinfandel.

Flødeoste/friskost - Her skal det være tørre kraftige og fyldige hvidvine. Alsace-vinene Muscat og Pinot Gris er rigtig gode hertil. Sauvignon
Blanc typerne er også rigtig fine.
Hvad angår rødvin så skal det også her være bløde, modne og syrefattige vine - det kunne være vine som Reserve og Gran Reserva fra Spanien.
En tør Rosè-vin passer godt til krydderierne i flødeoste
Er der f.eks. romsmag kan man servere rom eller en Peter Hering Likør til. Smager det af appelsin - ja, så er en sød Moscatel sagen.  

 



 

Ost og øl

Øl er fortræffelig sammen med ost - ofte betydelig bedre end vin, uanset vinens andre kvaliteter.
Det er der mange der mener her i Danmark. Og det er da sikkert også rigtigt. Når alt kommer til alt har vi jo forskellig smag.
Folk der synes vin er bedst - foretrækker vin til ost og sådan er det selvfølgelig også med øl.
Og sådan skal også være.
 
Ost og øl er en spændende kombination.

Øl er forfriskende og sammen med kulsyren, alkoholen og humlens bitterhed renser den ganen for ostens fedme. 
Vælger du den rigtige øl - højnes smagsoplevelsen af de forskellige oste.

En tommelfinger-regel for oste og øl, der spiller godt sammen:

* Milde oste passer til lette øl - f.eks hvedeøl og pilsner
* Jo større styrke osten har - i fedtprocent og smag - jo højere alkoholprocent
   og aroma skal øllen have 
* Øl med smag af frugt og bær passer generelt godt til ost.

Eksempler på ost og øl, der matcher hinanden godt:

Hvidskimmeloste:
Vælg hvedeøl og stærke pilsnertyper

Gule, faste oste: Kraftigere øl som Bock og lagerøl, hvedøl eller rugøl.

Meget moden og stærk ost samt Potkäse kræver en porter eller en Barley Wines - og gerne en snaps
(Barley Wines er maghonifarvede, tunge og maltede øl med stor frugtighed -  høj alkoholprocent - serveres tit i vinglas). 

Gedeoste: Mild Ale (tyndere ale med sød og karamelagtig smag), Weisse, Wit eller rug-øl

Rødkitoste: Aromatiske og stærke Ales som f.eks Abbey Beer, Brown Ale (sødlig) eller måske en India Pale Ale 

Blåskimmelost: Stouts, Barley Wines, Porter og stærke pilsnere 
    




Nyd en god øl til en god ost...

 
 

Øl og Ost

Det siges, at en mørk øl smager allerbedst, når den nydes blandt godtfolk og gode oste...

Vin og Ost

Kommen og Rød-/Hvid-/Rosè-vin
smager ikke godt sammen.
Vælg istedet en god sherry eller en madeira - måske en Malmsey
ellers skal det være øl og snaps - især til stærk og lagret ost.